我竟然仲未為溏心蛋整個筆記-口-

話説事緣同事SH小姐有日Night food帶咗溏心蛋翻嚟,賣相簡直驚為天人!啲蛋黃係全部都流心的,整到恰到好處。一般情況下我係唔食流心蛋的,但係配上溏心蛋個汁,唔知點解就好正!

所以問佢攞咗個食譜,雖然搞咗勁耐,應該差唔多有一年lol 我先試第一次,但遲到好過冇到吖嘛!

食譜如下:

鰹魚豉油+味醂+水(我係1:1:1咁落,再自己慢慢試到啱味。)可以加啲料理酒

<啲汁嘅份量可以搵你會用嚟浸雞蛋嘅盒嚟量,要完全浸過曬啲雞蛋先得>

調完味之後煲滾啲汁,等到啲汁完全凍哂之後先再落雞蛋放雪櫃浸一日

整好汁先烚蛋(´▽`)

TIPS:點解要煲嘅啲汁😹會濃啲㗎🤣

雞蛋

雞蛋買返嚟放室溫唔好雪凍佢(因為好控制温度,滾水落蛋會爆)

煲一鍋水,水要可以蓋過啲蛋。

煲滾水之後先落蛋。最好搵個勺慢慢落,啲蛋好易會爆。(落蛋嗰陣時盡量唔好差太遠時間,好易會有啲過熟有啲太生)

冚蓋細中火煮5分30鐘(要自己試幾次睇下佢個生熟程度)

即刻倒入冰水等一陣再剝殼(剝殼可以浸係水都會無咁易爛)

蛋要自己試幾次先整到(/ω\)


Trial 1 (10 Jan 2022)



室温:19度
屋企冇鰹魚豉油,求其攞咗個嚟試。
用咗1:1:1(各50ml),米酒就落咗30ml



不知道是否用的醬油不對,調出來是有點太鹹,我醃了大概5小時左右,味道是對了!但浸蛋因為沒有浸沒,所以一邊深色,一邊冇色🤣

之後我用翻同一隻汁整咗第二次,今次加多咗水到淹沒啲蛋,今次啲蛋醃製得啱啱好!都喺放咗一晚左右,但係我懷疑啲蛋應該可以煮多一陣,下次會試下用新汁,蛋會試6分鐘,因為好容易整爛。同埋唔知一次過整多幾隻蛋會唔會唔熟呢?

Trial 2 (18 Jan 2022)

這幾天看了不少資料,大家都說溏心蛋汁的存放時間大概是一周,重複使用前要先煮滾,確實殺菌~反而第一次用就沒有要求一定煮滾~不過我覺得某程度上能逼出酒香吧?

至於溏心蛋汁最後則可加水做成丼飯汁/鹵水雞髀/馬鈴薯燉肉^_^

這次用了這兩款汁,只是鰹魚豉油雖然說是兩倍濃縮,但即使是不兌水感覺也不濃?出來汁的顏色很淡,感覺是用來做湯底的那種鰹魚汁!

所以我覺得還是醬油:水比例1:2-4比較靠普!
這次我在煮汁是偷偷加了一點上次的醬油~但蛋還是不太鹹😹
再接再勵!